چرا ایجاد نمودار شبکه بسیار مفید است؟ ایجاد نمودار شبکه نه تنها مفید است، بلکه نگاهی حیاتی به توپولوژی شبکه آرامش خاطر شما به همراه دارد دارد. حالا ما در این مقاله می خواهیم در رابطه با نمودار شبکه و مزایای آن صحبت کنیم.
نمودار شبکه چیست؟
به عبارت ساده تر، نمودار شبکه ای یک طرح کلی یا نقشه از شبکه موجود شما است که گره ها و اتصالات آنها را نشان می دهد. نمودارهای شبکه در ترسیم عناصر و تعاملات دستگاه شما و همچنین نشان دادن انواع توپولوژی شبکه بسیار مفید هستند. شما می توانید شبکه خود را به صورت دستی با استفاده از مداد و کاغذ یا با یک برنامه طراحی مانند Visio ترسیم کنید.
ابزارهای نرم افزاری مانند Auvik ، که می تواند توپولوژی های شبکه قدرتمندی را ارائه دهد که در زمان واقعی به روز می شوند، بسیار ساده تر است.
اگر تازه وارد حوزه شبکه شده اید، احتمالاً از یک شبکه موجود که قبلاً مستقر شده است استفاده می کنید و متوجه شده اید که این شبکه برای اتصال کاربران نهایی شما به برنامه ها و منابع مورد نیاز برای بهره وری وجود دارد. ممکن است شبکه شما شامل اتصال به اینترنت ، فایروال ، سوئیچ ها و دستگاه های مرتبط با کاربر نهایی باشد. در بسیاری از سازمانها، ممکن است یک فرد جداگانه مسئول هر یک از این بخش ها باشد.
نمودارهای شبکه فیزیکی در مقابل نمودارهای شبکه منطقی: تفاوت چیست؟
نمودارهای شبکه در اشکال و اندازه های مختلفی وجود دارد، اما به طور کلی می توان آنها را به دو نمودار شبکه فیزیکی یا نمودار شبکه منطقی طبقه بندی کرد. دانستن تفاوت بین این دو نوع نمودار بسیار مهم است، زیرا آنها اطلاعات متفاوتی را منتقل می کنند. وقتی در مورد توپولوژی شبکه صحبت می کنیم، ما بیشتر به لایه های پایینی مدل OSI علاقه داریم.
لایه 1، لایه فیزیکی مدل OSI است. برای اهداف طراحی شبکه، این به معنی چیزهایی است که می توانید لمس کنید: کابل های شبکه و سایر تجهیزات شبکه. اما از نظر فنی شامل خواص سیگنالینگ الکتریکی و نوری نیز می شود. لایه 1 ویژگی های کابل هایی را که برای حمل سیگنال ها ضروری هستند تعریف می کند.
به عنوان یک طراح شبکه، ما باید مطمئن شویم که کابل های مناسب را به مکان های مناسب می رسانیم و مراقب محدودیت های فاصله باشیم. و البته، ما باید مطمئن شویم که دستگاه های مناسب از نظر فیزیکی به یکدیگر متصل هستند. بنابراین هنگام مشاهده نمودارهای فیزیکی شبکه، اغلب دستگاه هایی مانند فایروال ، سوئیچ ها ، روترها و نقاط دسترسی را به همراه نمایشی از ارتباطات فیزیکی بین آنها مشاهده خواهید کرد.
لایه 2، لایه منطقی مدل OSI است. نمودارهای منطقی شبکه نشان دهنده توپولوژی شبکه در سطوح بالاتر است.
به عنوان مثال، نمودارهای لایه 3 مسیریابی، از جمله مسیرهای ایستا را نشان می دهد و ممکن است نشانگر همتایان BGP باشد. در حالی که برخی از نمودارهای منطقی شامل ویژگی های فیزیکی هستند، این یک الزام نیست و بسیاری از نمودارهای منطقی شبکه مواردی مانند جزئیات پیوند فیزیکی و گاهی اوقات حتی گروه های کاملی از دستگاه ها، مانند زیرساخت اصلی سوئیچ را حذف می کنند.
اهمیت نمودارهای شبکه:
به عنوان یک مدیر که مسئول شبکه است، بسیار مهم است که شما درک دقیقی از توپولوژی شبکه خود داشته باشید. بدون این اطلاعات، حتی عیب یابی اولیه نیز می تواند بی جهت دشوار باشد. اگر مستندات دقیق و به روز شبکه را داشته باشید، عیب یابی بسیار آسان تر می شود. نکته مهم این است که در مورد آنچه که سعی در انتقال اطلاعات دارید در ذهن خودتان روشن باشد.
بهتر است چندین نمودار که جنبه های مختلف یک شبکه را نشان می دهند ترسیم کنید تا اینکه سعی کنید همه چیز را روی یک ورق کاغذ قرار دهید.
درک نمادهای نمودار شبکه:
نمادهای مختصر مفیدی وجود دارد که می توانید هنگام ایجاد نمودارهای شبکه استفاده کنید. در حالی که هیچ قانون جهانی وجود ندارد، در اینجا لیستی از بهترین شیوه های کلی برای کمک به شما در برقراری ارتباط دقیق ایده های شبکه با همکاران، به ویژه برای ترسیم توپولوژی شبکه، فراهم آمده است:
ـ دستگاه های لایه 3 را به صورت حلقه ترسیم کنید.
ـ دستگاه های لایه 2 را به صورت مستطیل ترسیم کنید.
ـ مثلث ها نشان دهنده دستگاه های چند پلکسر هستند که قبلاً در نمودارهای شبکه رایج تر بودند. بنابراین، در عوض سعی کنید از مثلث برای تلفن های IP استفاده کنید.
ـ سایر موارد را می توان به صورت یک مربع یا یک مستطیل نشان داد که برای نشان دادن یک جعبه عمومی در نظر گرفته شده است.
ـ هر نماد همچنین می تواند یک علامت خاص در خود داشته باشد که دقیقاً نشان می دهد نوع دستگاه چیست. اگر با استفاده از یک برنامه ترسیم، نمودار شبکه را ایجاد می کنید یا نقشه شما به طور خودکار توسط یک ابزار نرم افزاری تولید می شود، نمادها بسیار پیچیده تر خواهند بود. اما وقتی این ارقام روی یک تخته سفید کشیده می شوند، می توانید از نمادهای ساده مانند X برای روتر یا> برای فایروال استفاده کنید.
در اینجا جدولی وجود دارد که برخی از پرکاربردترین نمادها را نشان می دهد:
نمادهای رایج نمودار شبکه:
ـ Cloud: از Clouds برای خلاصه کردن بخشهایی از شبکه که برای نمودار مهم نیستند استفاده می شود. این می تواند به معنای اینترنت یا WAN یا حتی مجموعه ای از بخش های داخلی شبکه مانند VLAN های کاربر باشد.
ـ Firewall: در نمودارهای تهیه شده توسط نرم افزار بسیار دقیق، یک فایروال معمولاً با یک دیوار آجری نشان داده می شود تا یک ایستگاه یا ایست بازرسی در جریان داده را ایجاد کند.
ـ Terminal: می تواند توسط انواع سیستم های کاربر نهایی نمایش داده شود، اما معمولاً به وسیله یک کامپیوتر نشان داده می شود.
ـ Switch: در سطح لایه 2، سوئیچ ها با فلش های متقاطع نشان داده می شوند که جریان داده ها و “تغییر” بین دستگاه ها را نشان می دهد.
توجه: در حالی که یک روتر و یک سوئیچ لایه 3 می توانند عملکردهای مشابهی را انجام دهند ، تشخیص دستگاهی که مسیریابی لایه 3 را انجام می دهد، بسیار مهم است، بنابراین با نماد سوئیچ نشان داده نمی شود.
ـ Bridge : Bridge شبیه به یک پل جاده ای است که اغلب برای نشان دادن یک پل شبکه استفاده می شود.
ـ Server: توسط یک برج کامپیوتری نشان داده می شود، یک سرور روی نمودار به عنوان یک گره با داده هایی که به سمت سایر منابع شبکه جریان می یابد ، نشان داده می شود.
ـ Router: روترها می توانند با اشیاء مختلف نمایش داده شوند، اما معمولاً به صورت جعبه هایی نمایش داده می شوند که داده ها در آنها وارد شده و در چندین مقصد توزیع می شوند. سوئیچ لایه 3 همچنین می تواند از نماد مشابهی استفاده کند که عملکرد مشابهی را به عنوان روتر ارائه می دهد.
ـ Peripheral device: اصطلاح دستگاه جانبی به تمام اجزای سخت افزاری که به رایانه متصل شده اند مانند ماوس ، صفحه کلید یا درایو USB اشاره دارد و با نمادی که با عملکرد خاص آنها مطابقت دارد نشان داده می شود.
ـ Mainframe: فریم اصلی یک رایانه اصلی معماری قدیمی است که عمدتا توسط سازمانهای بزرگ برای خطوط مهم برنامه های تجاری و پردازش داده های انبوه استفاده می شود
ـ Hub: شبیه به یک سوئیچ است و می تواند به عنوان هر دستگاه سخت افزاری شبکه برای اتصال چندین دستگاه اترنت به یکدیگر و ایجاد آنها به عنوان یک بخش شبکه واحد نمایش داده شود.
5 نوع توپولوژی شبکه:
اگر در شبکه اطلاعات کافی دارید احتمالاً با بسیاری از توپولوژی های شبکه آشنا هستید. در این میان برخی از آنها دیگر کارآمد نبوده و استفاده نمی شوند.
ـ توپولوژی حلقه:
دارای سه یا چند کلید متصل به هم. هر سوئیچ در توپولوژی حلقه به دو کلید مجاور متصل است، یکی در بالادست، دیگری در پایین دست. آخرین سوئیچ به اولین متصل می شود تا یک دایره (یا حلقه) ایجاد کند. هر یک از دستگاه ها یا پیوندها می توانند بدون ایجاد اختلال در اتصال سایر دستگاه ها خراب شوند.
ـ توپولوژی اتوبوس:
با یک خط انتقال واحد برای همه گره ها ، توپولوژی اتوبوس ساده ترین نوع توپولوژی است که در آن از یک کانال (یا گذرگاه) مشترک برای ارتباط در شبکه استفاده می شود.
ـ توپولوژی ستاره:
توپولوژی ستاره که در آن تمام گره ها به یک هاب متمرکز متصل می شوند. این شبکه ها بسیار خوب مقیاس بندی می شوند زیرا می توانید با ایجاد یک حلقه روتر هاب به عنوان هسته مسیریابی ، اندازه هاب را افزایش دهید.
ـ توپولوژی مش:
توپولوژی مش که در آن گره ها به طور مستقیم، پویا و غیر سلسله مراتبی به بیشتر گره های دیگر متصل می شوند و برای مسیریابی موثر داده ها همکاری می کنند. شبکه های مش به صورت پویا خود سازماندهی و خود پیکربندی می شوند، که می تواند هزینه نصب را کاهش دهد.
جهت آشنایی بیشتر با این نوع تکنولوژی به لینک زیر مراجعه نمایید:
آموزش شبکه وایرلس MESH
ـ توپولوژی درخت:
ترکیبی از توپولوژی های اتوبوس و ستاره است که در آن تمام گره ها به طور مستقیم یا غیر مستقیم به کابل اصلی متصل هستند.
نمونه هایی از نمودارهای شبکه:
ـ نمودار شبکه ساخته شده با Auvik:
ـ نمودار شبکه ساخته شده با Visio:
ـ نمودار شبکه ای که با دست کشیده شده است:
مزیت وجود نمودار های شبکه:
استفاده از نمودارهای شبکه مزیت های زیادی دارد:
ـ نمودارهای شبکه بخش مهمی از فرایند مدیریت تغییر به شمار می روند. اگر نیاز به تغییر دارید، مانند افزودن یک سوئیچ شبکه جدید یا ایجاد یک پیوند جدید به یک دفتر از راه دور دارید باید درک کنید که چگونه ترافیک از طریق این دستگاه های جدید شبکه جریان می یابد. این عامل به ایجاد اطمینان از پایداری و کارآیی شبکه جدید کمک می کند.
ـ نمودارهای شبکه یک قطعه کلیدی از اسناد مورد نیاز برای شبکه محسوب می شود. مدیران IT همواره باید بدانند فایروال ها ، سوئیچ ها و منابع سرور کجا هستند و چگونه می توانند از طریق شبکه وارد آن شوند.
در نهایت، نمودارهای شبکه جزء ارزشمندی از هرگونه عیب یابی شبکه هستند. وقتی با مشکل “شبکه کند است” یا “شبکه خراب است” روبرو هستید، چه توسط کاربر گزارش شده باشد و چه نرم افزار مدیریت شبکه شما متوجه آن شده باشد، داشتن نمودارهای شبکه به روز شده به شما این امکان را می دهد که بلافاصله مشکل را درک کنید.
این شامل سرورها ، برنامه ها و کاربران است که ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند، همراه با دستگاه های شبکه مربوطه در مسیرهای منطقی و فیزیکی که به شما کمک می کند تا عیب یابی را هدایت و تسریع کنید.تهیه نمودارهای شبکه ای خوب، کار سختی نیست اما به دلیل تعهد لازم برای کشف و موجودی همه دارایی های شبکه می تواند زمان بر باشد. به همین دلیل، نمودارهای شبکه به روز و دقیق یک یافته نادر است.
Auvik یک ابزار بسیار مفید برای نقشه برداری خودکار شبکه است. این یک کار جامع برای ارائه توپولوژی شبکه شما با قابلیت مشاهده در سطح نهایی، بسیار عمیق تر از سایر سیستم ها و نقشه های توپولوژی دستی است. نقشه های توپولوژی شبکه Auvik در واکنش به تغییرات شبکه ، به شما اطمینان می دهند که همیشه توپولوژی شبکه به روز را در نوک انگشتان خود دارید.
منبع : https://mrshabake.com/network-diagram/
:: بازدید از این مطلب : 653
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0